Közeledik a Karácsony. Ilyenkor már hetekkel előre elkezdődik a sütés-főzés, a jól bevált, hagyományos ételek mellett azért mindenki igyekszik, hogy valami különleges is kerüljön az ünnepi asztalra. Arra gondoltam, itt az alkalom, hogy megosszak egy igazi Zwack családi receptet. Egyszerű, de nagyszerű „sütemény”, és azt is elárulom, hogy ez Zwack Sándor és Izabella egyik kedvence….
Tekla nagynéni csokis rúdja
Hozzávalók:
- 150 gr keksz (nem édes)
- 100 gr vaj
- 50 gr nem cukrozott igazi kakaópor
- 100 gr cukor (kristály)
- ½ ivó pohár Tokaji aszú (kb. 1 deci)
Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat, és összekeverjük a cukorral, majd darabosra összetörjük a kekszet, és a többi alapanyaggal együtt összekeverjük az edényben, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Kivesszük a keverő edényből és rúd-formára gyúrjuk, majd alufóliába tekerjük, és egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe. (nem kell a fagyasztó részbe tenni…)
Kipróbáltam, és a sütihez „finom” bemelegítés az Unicum és az Unicum Szilva is, de el is lehet nyomtatni. Ki hogy szereti.
Jól esik, hogy idén már nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a karácsonyi csomagolásokkal kapcsolatban. Már Zwack-hagyomány, hogy Karácsonyra nemcsak kézzel készített, hanem retró hangulatos fémdobozokban is elérhető mindkét ital. Az Unicum dobozon az egyik legnépszerűbb pincéres plakát, az Unicum Szilva doboza pedig arany és fekete színű. A visszajelzések alapján „olyan elegáns”. Ezek után ugye nem nehéz kitalálni, hogy én mit ajándékozok?....