HTML

"A siker mindenért kárpótol"

2013.10.18. 13:09

Soda_5.jpgMi történik akkor, ha egy világhírű koktélkeverőnek megtetszik egy vadonatúj ital? Belelkesedik, és elkezd alkotni. Így Történt ez Nagy Zoltánnal is, aki miután először megkóstolta az Unicum Szilvát, nem egy, hanem egyenesen 4 shot koktélt álmodott meg. Zwack & Soda, Zwack Sour, Zwack & Negroni, Budapest Mule – egyik finomabb, mint másik, a ZwackSoda pedig az idei nyár egyik legnépszerűbb itala volt. Zoltánt éppen úton Berlin és London között értük utol…

Berlinből repülsz Londonba, munka, vagy pihenés?

Mindkettő. Muszáj követni a trendeket, nem ülhetünk babérjainkon. Az első közt szeretem tudni, hogy a felkapott londoni, brelinin bárokban éppen mi a legmenőbb, mik az újdonságok. De éppen ez az erőssége a tulajdonomban lévő Boutiq’Bar-nak is. Mi ugyanis abban különbözünk bárkitől, hogy legalább két évvel és két lépéssel a hazai piac előtt járunk, és ennek viseljük ennek minden előnyét és hátrányát.

Mi az előnye és mi a hátránya?

Az előnye az, hogy ha egy ínyenc külföldi bejön hozzánk, akkor legnagyobb meglepetésére ugyanazt kapja, ami a trend, nem tud olyant kérni, amit mi ne ismernénk, amit nem tudnánk elkészíteni. Nálunk a csapat felkészültsége és karaktere egyedülálló. A hátrányunk pedig az előnyünk. Sokan vannak, akik inkább a klasszikushoz ragaszkodnak, edig az, hogy sokan hogy akik Mintha nem is Budapesten lennénk, hanem Londonban, vagy New York-ban.

Honnan jött a koktélok iránti szenvedély?

2000-ben kerültem ki Londonba, ahol egyszerűen megcsapott a koktélok szele. Addig el sem tudtam képzelni, hogy ilyen sokféle ízű, színű ital létezik. Belevetettem magamat a felfedezésbe, szerencsére a legjobbaktól tanulhattam, mert olyan bárokban dolgoztam, mint: Tiger Tiger; Café Boheme; Taman Gang. A legnagyobb hatással a LAB Bar volt rám – itt tanultam a legtöbbet. 2005-ben jöttem vissza Budapestre, összefogtam egy másik bártenderrel, és elkezdtük a munkát. Absolutbar néven futottunk. Hamarosan észrevetettük, hogy a koktél készítése igencsak gyerekcipőben jár, és párommal, Kocsis Lillával elindítottuk a LAB-ot (London Academy of Bartenders). Lillának is nagy tapasztalata van a koktél készítésben…Az iskolánk filozófiája, hogy előbb értsük meg az italokat, az összetevőket, és ne recepteket magoljunk be.

Van példaképed?

Az én „Bibliám” Aczél Miksa, American Bar, Útmutató az amerikai hűsítő és hevítő italok készítéséhez című könyv. Ez az első magyar koktélos szakirodalom, amely még 1899-ből származik. Mi fogtuk magunkat, és a könyvben található összes receptet újrateszteltük, kiegészítettük rövid megjegyzésekkel és tetszési indexekkel, és újra kiadtuk. Nálunk a bárban kapható.

Szép, igényes könyv, rengeteg recepttel, kisfilmmel, Gershwin zenéjével…

Igen, büszkék is vagyunk rá, a szépsége és hitelessége a részletekben rejlik. Példának azt a fejezet említeném, amelyben leírjuk, hogyan választottuk ki, hogy milyen márkájú hozzávalókkal teszteljük újra a receptúrákat. Nagyon nehéz volt megfelelő alapanyagokat találni. De ez nemcsak a koktéloknál jelent kihívást, hanem a minőségi gasztronómiában is….Gershwin pedig a nagy kedvenc.

Soda_2.jpgHogyan fogadta a szakma a könyvet?

Kaptunk hideget-meleget, de fel voltunk készülve. Voltak, akik gratuláltak, és elismerték, hogy ez tényleg egy hiánypótló könyv, mások pedig szerintem azt bánták a legjobban, hogy nem nekik jutott eszükbe…

Miként teszed túl magad a szakmai hullámvölgyeken, reménytelennek tűnő átmeneti kihívásokon?

Alkotok. Munkával. A siker mindenért kárpótol. Csak pozitívan!

Mi inspirál?

A siker. A pozitív visszajelzések.

Mikor veszítetted el utoljára a türelmed?

Türelmes ember vagyok.

És a lelkesedésed?

A lelkesedésem nem veszíthetem el. Egy olyan világban mozgok, ahol minden változik.

Egy ilyen lelkesedés eredménye a Zwack Soda. Mi a kulisszatitok?

Egyik kedvencem az Unicum. Amikor meghallottam, hogy piacra került az Unicum Szilva, kíváncsian kóstoltam meg. Azonnal beindult a fantáziám, és elkezdtem alkotni. Aztán amikor volt 4 kreációm, bementem a Soroksári útra a Zwack gyárba, Zwack Sándorhoz, vittem neki kóstolót.

Mint a mesében – elindultál szerencsét próbálni.

Utólag visszagondolva tényleg hihetetlen történet. Azelőtt nem ismertem Sándort, de valahogy érzetem, hogy elnyeri tetszését, amit kitaláltam. Sándor nagyon kedves, nyitott volt, mindegyik koktél ízlett neki, azonnal összekötött az Unicum márka managerekkel, akik szerencsémre felismerték a lehetőséget, és onnantól kezdve felgyorsultak az események. Hamarosan egy sajtótájékoztatóval egybekötött koktél-bemutatón találtam magamat, ahol az újságírók, gasztrobloggerek kíváncsian kóstolgattak, ízlelgettek, és kérdeztek.

Annyira jókat találtál ki, hogy a Zwack Soda csúcsital, az idei nyár egyik sláger-itala lett.

Ennek nagyon örülök. Újabb elismerése a munkámnak. Nem mondok újat, Magyarországon komoly hagyománya van a minőségi italfogyasztásnak, kiváló nemzeti italspecialitásainkban rejlő lehetőségeink ellenére a kevert italok kultúrájának színvonala mégis jelentősen elmarad a többi országokban tapasztalható szinthez viszonyítva. Az Unicum Szilva alapú koktélokkal éppen az volt a célom, hogy valami olyant alkossak, ami nemcsak a magyar, hanem a külföldi közönség számára is különleges, egyedi, és ami a legfontosabb, hungarikumból készül.

Soda_3.jpgÉs akkor végül, hogy készül a Zwack Soda?

Nagyon egyszerűen: tegyél egy long poharat a vendéged elé, és készítsd el abban az italt. Önts bele 4 cl Unicum Szilvát, 2 cl lime-lét, 15 cl cukorszirupot, 2-2 hasítás narancs- és citromhéjat, majd egy keverőkanállal zúzd össze az összetevőket. Pótold a jeget és öntsd föl szódával. A díszítéshez használj uborkát és menta csúcsot. Hosszában lehúzott uborkával, és menta csúccsal díszítjük.

Folyamatosan pörögsz, újítasz, alkotsz – mik a jövőbeli terveid?

Ez így igaz, és hamarosan ismét valami újjal jelentkezem….

A bejegyzés trackback címe:

https://zwackunicumtesztblog.blog.hu/api/trackback/id/tr75583528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása